Wild Freshness

Centrul Vechi al Capitalei se hrănea cu un aer boem în ziua în care m-am întâlnit cu Charlie Ottley, prezentatorul celebrei serii Wild Carpathia. Vorbeşte despre lucrurile mici şi simple cu acelaşi entuziasm care i se citeşte în ochi atunci când vine vorba de experienţe marcante, filme, aventuri şi viaţă. În fond, totul este complicat de simplu şi nimic nu se compară cu „a întâlni oameni şi a te bucura de frumuseţea locurilor”.

charlie-otley

Filme şi adevăruri

Nu îi place să poarte corsetul unei singure activităţi, motiv pentru care nu se dă în lături de la a scrie, a face filme, a distra oamenii şi a-i introduce în multiple lumi prin intermediul poeziilor sale şi a documentarelor care nu îşi pierd farmecul niciodată. „Nu mi se pare că fac prea multe, aş putea face şi mai multe. Dacă într-o bună zi ar trebui să aleg un singur lucru, acela ar fi poezia”. Charlie Ottley iubeşte realitatea şi susţine că „tot ceea ce vedem este filtrat de propria percepţie. De aceea, este necesar să spunem adevărul nedistorsionat şi necosmetizat în realizarea filmelor documentare, să rămânem obiectivi pe cât ne permite natura umană”.

charlie

Noua cultură tsunami

Succesul seriei Wild Carpathia confirmă apetitul publicului spectator pentru acest tip de filme, în pofida imperiului producţiilor hollywoodiene care se extinde de la un capăt la altul al lumii. Documentarele rămân un instrument de cunoaştere şi o cale de acces în mijlocul unor locuri unde trecutul şi tradiţia îşi păstrează definiţia originală. „Nu cred că naţionalitatea contează în crearea documentarelor, ci dorinţa de a reflecta adevărul şi curiozităţile unor noi spaţii. De pildă, Româania este o ţară atât de frumoasă şi trebuie să vorbim despre ea! E un loc incitant pentru că se află într-o continuă transformare. Cultura voastră a acumulat foarte multă apă în perioada Ceauşescu, iar acum s-a transformat într-o cultură tsunami. Are un fior sălbatic. Asta iubesc la România, acel „freshness” de neînlocuit”. Wild Carpathia 2- From The Mountains To The Sea prezintă, în acest sens, Delta Dunării aşa cum nu a fost ea cunoscută până acum, incluzând totodată interviuri cu Principesa Margareta a României şi Ivan Patzaichin.

charlie1

Pragmatismul artistic

Charlie Ottley afirmă despre sine că este un artist pragmatic. „Într-un fel, cred că arta ar trebui să reflecte adevărul. Iar adevărul este că trăim într-o lume pragmatică. În general, în lume, pentru oameni, banii sunt importanţi. Nu şi pentru mine, am nevoie doar de un acoperiş deasupra capului, de posibilitatea de a călători şi de a face ceea ce îmi place. Luxul înseamnă să ai prieteni adevăraţi şi să te bucuri de ficare clipă”.

Nu şi-a petrecut anii în facultăţi, a studiat vreme de trei luni jurnalismul la Londra, fiind convins că cea mai bună lecţie este dată de practică. Înveţi mai mult făcând ceva, decât citind despre acel ceva este principiul după care se ghidează în continuare şi crede că experienţa este cel mai bun profesor care îţi dezvoltă stilul şi tehnica. „Unii oameni cred că trebuie să studiezi pentru a ajunge un profesionist, să urmezi cursuri, să participi la traininguri, abia apoi îşi acordă permisiunea de a fi buni într-un anumit domeniu. Eu cred în acumulare şi dezvoltare, în pasiune şi fler”.

charlie2

După câteva zeci de minute în care am povestit despre filme, oameni şi locuri, îmi spune că se va reîntoarce în România în luna noiembrie a acestui an pentru realizarea următorului documentar. Îmi iau la revedere spunându-i că este şi acest un stil de viaţă. Îşi trece mâna prin păr şi strigă în urma mea: „Este o pasiune, viaţa în sine este un stil de viaţă.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *