Trust life a little bit

Partea frumoasa cand esti crescut la tara, de catre bunici, este ca doua timpuri complet diferite se intalnesc si contureaza o viziune idilica asupra lumii. Ei, contaminati de fragezimea vietii, tu, sarutat prematur de intelepciunea unei varste a concluziilor. 

I. Eu, al meu

Una dintre lectiile deprinse in acest mediu este ca taranul roman il depaseste cu mult pe Kant. Rezuma cele patru intrebari fundamentale: ‘Ce pot sa stiu?’, ‘Ce trebuie sa fac?’, ‘Ce-mi este ingaduit sa sper?’ si ‘Ce este omul?’ intr-una singura: ‘Tu al cui esti, ma?’. Al lui Popescu, baiatul lui X-ulescu.

Identitate, apartenenta, cunoastere. Raspunsul este intotdeauna despre altii, nu despre tine. Pentru ca intr-un final, singurul raspuns corect poate fi verbalizat doar peste ani: ‘Ma, eu nu-s al lor. Eu sunt al meu’. Si-atunci incepe viata.

II. Vine si Dacia verde

Seara, cand stateam la poarta cu ceilalti copii, ne alegeam cate o culoare si asteptam sa treaca masinile. Nu era deloc complicat: daca alegeai mov si cele mai multe masini erau mov, castigai. Ce ne incurca un pic era absenta varietatii. Majoritatea era formata din Dacii albe sau rosii. Iar eu mereu alegeam verde. Erau seri in care nu trecea nici macar o masina verde. Unde mai pui sa si castig? Dar niciodata nu-mi schimbam optiunea. Pentru ca in sinea mea, masinile verzi erau cele mai frumoase. De ce as castiga cu 100 de masini comune, cand miza era sa treaca aia care-mi place mie? Ca in viata. Vine si dacia verde. Ai incredere.

piaget

 III. Dorul 

Dar cea mai importanta lectie pe care ti-o da copilaria la tara este legata de dor. Ai vrea sa-ti vezi parintii, te incearca sentimentul abandonului care te doare pana devii un dor pe doua picioare. Intr-o zi il digeri, iti intra-n sange si se pierde, ramanand acolo. Imunizare. Un soi de raceala care protejeaza ce e mai frumos in tine. Si ce e mai frumos in tine e siguranta ca undeva, candva, o sa vina si ei. Si Dacia verde. Si tot ceea ce iti doresti cu adevarat.

Photo: The tale within a photo

Watch: Piaget watch from Helvetia Luxury Watches

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *