Tai-chi: art for body and mind

Respiră! Atunci când încetezi să o faci, începi să te stingi treptat. Cu acest îndemn începe fiecare curs de Tai-Chi de la Centrul Shakti. Pentru că a respira cu adevărat înseamnă a înțelege lumea în care trăim, cu echilibrele și dezechilibrele ei. Înseamnă conștientizare, asumare, eliberare. Să cuprinzi absolutul într-o doză de aer ce îți inundă plămânii, golindu-ți mintea de gândurile care o asaltează.

taichi

 “Un veritabil luptător are mintea imperturbabilă” este unul dintre principalele repere pe care cursanții le urmăresc în timpul unei ore de Tai-Chi. Efectuarea mișcărilor specifice artelor marțiale cu o viteză redusă permite înțelegerea acestora și dă acțiunii noastre un scop. Scopul unui luptător nu este războiul, ci pacea. Dacă privim dincolo de lanțurile de magazine ce promovează ideologia consumeristă, dincolo de micile bucurii și de nevoile care cresc de la o zi la alta, vom descoperi că fiecare dintre noi este un luptător. Fie că trebuie să ne învingem temerile, dependențele, furia sau tendința de a ne opri doar la partea epidermică a lucrurilor, Tai-Chi este arta de a te opune gravitației spirituale.

shaktitai

 Primul pas este relaxarea. Să respiri corect și să te miști astfel încât să îți simți întreg corpul într-o perfectă stare de armonie cu spiritul.

 Liniștea. Pe care o poți asculta, vizualiza, trăi.

 Focusarea. Îndreptarea atenției într-o singură direcție, fără a le eluda pe celelalte, dar nelăsându-se perturbată și, implicit, întârziată de lucruri din arriere-plan.

 Răbdarea. Arma infailibilă în fața timpului și a haosului de întâmplări. Răbdarea nu înseamnă stand-by, din contră, acțiunea de a reordona lumea de la interior la exterior, de a vindeca răni invizibile și de a proiecta viitorul prin inhalarea profundă a prezentului.

tachi2

Echilibrul. Balansarea corpului în acord cu balansarea celor două forțe care ne definesc. Gestionarea lor poate fi cea mai mare provocare, nu putem fi numai buni, pentru că avem și momente de furie, răutate. Dar echilibrarea lor înseamnă  construirea propriului Yin și Yang.

 Tai-Chi nu este un sport. Este arta de a-ți antrena mintea prin mișcările corpului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *