Rive Gauche, parfumul ‘femeilor imprevizibile’

Creat in anul 1970 de parfumierul Jacques Polge-Michel Hy si lansat in 1971, Rive Gauche, sub semnatura celebrei case Yves Saint Laurent, este mai mult decat un parfum. Este o veritabila experienta olfactiva care spune ‘povestea femeii imprevizibile’ dupa cum ne dezvaluie si vizualul din 1980.

riveg

Insa nu (doar) vizualul sau ambalajul vintage m-au fascinat, convingandu-ma sa cumpar un parfum pe care multi l-ar descrie ca fiind ‘batranicios’ la prima impresie. Era ceva mai mult de-atat. Era complex, greu de definit in cateva minute. Am reusit sa il inteleg abia dupa o saptamana. Nu vorbea nici despre mine, nici despre un anumit gen de femeie. Era mirosul unor Idei, al unui fragment de timp inchis intr-o sticluta si care, odata eliberat, are puterea de a trezi la viata o lume scufundata in glamour. Parisul anilor ’80.

riveg1

 Stiam ca primul boutique YSL deschis in 1966 sub patronajul lui Catherine Deneuve purta chiar acest nume, Rive Gauche.  Situat pe partea stanga a Senei, pe rue de Tournon, intr-un cartier asupra caruia plutea un aer intelectual, boem, idilic, boutique-ul reprezenta de fapt, o cale de acces intr-un nou univers al modei care nu apartinea unei elite privilegiate. Sursa de inspiratie a unor expozitii la care mi-as fi dorit sa ajung, precum si a parfumului cu acelasi nume, YSL Rive Gauche este de fapt, denumirea unui stil de viata sub zodia rafinamentului.

saint-laurent-rive-gauche-36195

Suprinzatoarea intalnire dintre notele florale si cele lemnoase, trandafir, muschi de stejar, precum si vetiver, muscata, mosc si note balsamice invaluie purtatoarea acestui parfum intr-un aer pretios, dar plin de candoare. E un paradox. E vintage si asta face ca YSL Rive Gauche sa fie nemuritor. Povestea unei lumi pe care o porti dupa tine.      

riveg2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *