Panerai: Despre curaj si genialitate

Am sa va vorbesc despre barbatii care au fost odata, barbatii care prin vointa lor de fier doreau sa-si indeplineasca datoria fata de tara si drapel, schimband soarta razboiului. Barbatii care au trecut peste conditia lor umana si au facut fata unor conditii extreme. Acei barbati care erau apreciati in egala masura de catre aliati si inamici.

panerai5

Etalonul modern al barbatilor puternici, supusi unor conditii greu de indurat sunt aviatorii, pilotii, cosmonautii. Nu se mai vorbeste nimic despre broscoi sau, cum sunt cunoscuti in limba engleza, “frogman”. Ei sunt cei care in timpul celui de-al doilea razboi mondial au intors soarta conflagratiei in favoarea Italiei, calare pe trei torpile. Au reusit sa scufunde doua crucisatoare si doua petroliere in portul Alexandria, Egipt.

panerai8Sa ne gandim pentru o clipa la conditiile pe care trebuiau sa le infrunte: echipamentul ce cantarea peste 40kg, o torpila greu manevrabila sub apa, vizibilitate minima, timp de actiune redus. Nu se puteau baza decat pe echipamentele lor de incredere: busola si ceasul marca Panerai.

Inca de la inceput, Panerai a furnizat mecanisme extrem de precise si fiabile in conditii de presiune si stres, inclusiv cronometru pentru torpile si bombe.

panerai6

Misiunea era extrem de indrazneata. Totul trebuia sa fie pastrat secret. Sub protectia intunericului, submarinul italian Scrie a plecat in misiune. Ajuns in pozitia optima a lansat trei torpile explozibile ghidate de scafandri. Acestia au trebuit sa taie plasa groasa metalica pentru a se putea apropia de port.

scire-submarine

Desi vizibilitatea era redusa, echipajul comandat de curajosul locotenent De La Penne a reusit sa monteze incarcatura exploziva. Din cauza epuizarii echipajul italian s-a predat dupa indeplinirea misiunii. Dand dovada de cavalerism si respect fata de viata marinarilor de partea cealalta a baricadelor ii dezvaluie comandantului britanic planul distrugator si il roaga sa protejeze viata sa si a subordonatilor. Crucisatoarele HMS Queen Elizabeth, Valiant si petrolierele Saratogo si Jervis sunt grav avariate si se scufunda. In haosul creat echipajul italian reuseste sa evadeze.

panerai7

Referindu-se la incident, Winston Churchill spune: “este un exemplu extraordinar de curaj si genialitate”. In anul 1945 Inaltul Comandament Britanic ii recunoaste valoarea curajosului locotenent De La Penne si il decoreaza cu medalia de aur pentru ca a salvat viata marinarilor britanici.

Acesti oameni extrem de valorosi purtau Panerai.

Acesti oameni isi incredintau viata instrumentelor Panerai.

Rolex si Panerai sunt considerati de multi verisori indepartati, dar in realitate sunt frati apropiati. Din punctul meu de vedere, Panerai Vintage sunt, in esenta lor, modele Rolex Vintage. Modelele Panerai au propria istorie, propriul design inconfundabil si masculinitate din 1860.

panerai1

Undeva prin 1935 Panerai s-a adresat brandului elvetian Rolex cu scopul de a-si uni fortele in crearea unui ceas pentru Marina Italiana. Aveau trei cerinte pentru ceasul de scufundari profesionale. Prima si cea mai importanta: sa fie rezistent la apa. A doua era vizibilitatea in cele mai adanci medii subacvatice. Al treilea criteriu se referea la cadran. Acesta trebuia sa fie cat mai mare si lizibil. Faimoasa cheita a fost introdusa abia prin 1946 pentru a asigura o mai buna etanseitate la apa.

Designul este extrem de masculin, elegant si cu un ADN militaresc. Este potrivit atat pe incheietura mainii fostului presedinte Bill Clinton cat si pe incheietura actorului Sylvester Stallone.

panerai3

Panerai este un producator elvetian de ceasuri extrem de rezistente, inzestrate cu mecanisme care stabilesc o chimie cu purtatorul,  adaptandu-se oricaror conditii de functionare. In acest sens, mecanismul automat este sustinut si incarcat de bataile inimii, consacrandu-se ca fiind extrem de precis odata cu trecerea timpului. Aceasta legatura este linkul personal dintre purtator si ceas.

Altfel spus, Panerai nu creeaza ceasuri, creeaza prelungiri ale propriului Eu.

1485931_716286628441156_8668910234795892494_o

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *