Lansarea Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc”

Asociația Medicover anunță lansarea Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc”, un program unic în România, care își propune să contribuie la scăderea riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la copii, una din principalele cauze ale speranței de viață potențial mai reduse a copiilor născuți după anul 2000, prin comparație cu speranța de viață a părinților lor.

Programul a fost implementat pentru prima oară în Polonia, în 2013, de către Fundația Medicover, sub denumirea „PoZdro!”. În România, orașul Ploiești este primul din țara noastră în care se implementează acest program de prevenție.

medicover 2

Programul „înCerc” li se adresează copiilor de clasa a V-a și familiilor acestora și are drept scop atât reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, cât și îmbunătățirea stilului de viață a acestei categorii de public, printr-o dietă corespunzătoare, sănătoasă, și activitate fizică susținută, vârsta de 10-12 ani fiind una propice acestor schimbări, conform specialiștilor „înCerc”/ „PoZdro!”.

În cadrul evenimentului de lansare au luat cuvântul George Istrate, Director General al Asociației Medicover, Georgiana Apreutesei, Manager de Proiect „înCerc” și Ana-Maria Cireșanu, Coordonator Local Ploiești, domnul Adrian Dobre, Primar al Municipiului Ploiești, Profesor Universitar Doctor Maria Moța, Medic Primar specialitatea Diabet, Nutriție și Boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Asociației Medicover, alături de doamna Liliana Țenescu, inspector școlar județean adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova.

În decursul conferinței de presă, au fost prezentate cifre statistice despre incidența diabetului zaharat de tip 2, în ultimii 30 de ani, din cauza creșterii cu 100% a obezității în rândul populației tinere, cu efecte covârșitoare pe plan social, profesional, familial, cât și economic – între 6 și 20% din cifrele alocate sănătății în țările europene sunt defalcate specific pe costuri cu bolnavii de diabet.

De asemenea, membrii Asociației Medicover, inițiatoarea Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc”, au prezentat în premieră informații despre rata de succes a Programului „PoZdro!” în Polonia. Peste 50% din copiii participanți la program au reușit performanțe precum pierderea în greutate, scăderea în indicele de masă corporal ori creșterea țesutului muscular, datorată activității fizice susținute, în numai doi ani.

Până în acest moment, Asociația Medicover a semnat protocolul de colaborare cu 30 de școli din municipiul Ploiești și are o rată de acord de peste 40% din partea părinților și a tutorilor legali pentru evaluarea factorilor de risc a școlarilor de clasa a V-a în cadrul primei etape din Program, Analiza Complexă de Sănătate. Aceasta va fi urmată de etapa de Asistență Individuală Integrată, șase sesiuni de consiliere personalizată, realizate de patru specialiști (medic generalist, nutriționist, specialist în educație fizică și psiholog).

Pe parcursul programului demarat în țara noastră, Asociația Medicover estimează că un număr de 12.000 de copii vor participa la o evaluare individuală gratuită și non-invazivă, menită să identifice riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și altor boli ale civilizației; dintre aceștia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la următoarea etapă gratuită, Asistența Individuală Integrată, care va avea drept scop îmbunătățirea stilului de viață.

Programul „înCerc” este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. Partenerii implicați ai Asociației Medicover sunt Medicover, Synevo, Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *