Geanina Miu: Inconfundabila semnatura a modestiei

Unul dintre motivele (și cel mai important) pentru care folosesc persoana a doua plural atunci când mă adresez oamenilor, indiferent de vârstă și statut social, este încercarea de a recupera noblețea unor timpuri  în care domnii și doamnele nu reprezentau o specie pe cale de dispariție. Și insist să îmi păstrez obiceiul, ca pe o semnătura discretă, chiar și după ce ajungem să ne cunoaștem suficient de bine încât să putem purta discuții din cele mai profunde, așa cum se întâmplă de câțiva ani cu medicul stomatolog Geanina Miu, fondator Jollydent. De la ea am învățat cum să am grijă de zâmbetul meu la propriu și la figurat, că micile secrete ce țin de ritualul îngrijirii zilnice se învață, dar că “pasiunea nu se imită, entuziasmul nu se mimează și valorile personale nu trebuie uitate niciodată”.

gm4

Dialogul medic-pacient

 Deși teama de stomatolog continuă să fie una dintre cele mai cunoscute fobii pe care le avem, accesul la informație, progresul tehnologiei și complexitatea soluțiilor care ne vin în sprijin când vine vorba despre tratarea afecțiunilor dentare și-au reunit forțele în ușoara schimbare a percepției asupra relației pacient-dentist. Dialogul constant dintre cei doi, experiența medicală, dar mai ales, puterea de a empatiza cu cel care stă pe scaunul din cabinet transformă vizitele la medicul stomatolog în pași siguri către o prietenie pe termen lung. “Unul dintre profesorii mei de suflet ne zicea în studenție să nu ne credem Dumnezeu în cabinet, căci nu suntem. Am încercat să transpun modestia din spatele vorbelor lui în toate realizările mele de-a lungul anilor. Eu și pacientul formăm o echipă, pornim împreună la drum, fie că e vorba despre un caz ce ține de o nevoie reală sau pur și simplu despre idealul estetic asupra danturii sale” îmi mărturisește Geanina Miu în timp ce întinde spre mine o cutie cu ciocolată belgiană. Zâmbește și mă asigură că nu dulciurile sunt principalul factor ce strică dinții, băuturile răcoritoare acidulate sunt adevăratul inamic în acest sens. Desigur, câtă vreme acceptăm că noi înșine suntem cel mai mare inamic pe care îl putem avea, dat fiind faptul că ne-am făcut filosofie de viață din principiul “până nu doare, nu te duci la doctor”.

gm5

  Trenduri versus sănătate

 Dacă în trecutul apropiat, pietrele prețioase aplicate strategic sau dinții albi ca varul erau un ‘must-have’ pentru cei care ascultau de biblia trendurilor, acestea au fost înlocuite de cererea tot mai mare pentru fațetele dentare care domină prezentul. Geanina vorbește cu admirație despre cosmetica dentară și crede cu tărie că este noua modalitate de prevenție. Dar subliniază cu fiecare ocazie că “stomatologia este o știință, nu o modă. Dinții sunt un organ, nu un accesoriu pe care să îl putem modifica după bunul plac. Funcția lor principală este cea masticatorie, secundara este funcția estetică. Nu trebuie să confundăm lucrurile și nici sănătatea cu frumusețea. Nu îți poți schimba ochii, inima, ficatul, estetica dentară ne oferă ceva mai multă libertate și posibilitatea de a îmbunătăți unele aspecte, dar acest lucru nu trebuie dus la extreme pentru că e un drum foarte scurt de la un zâmbet strălucitor la proteza totală dentară“.

 Principala învățătură pe care am deprins-o de la cea care are grijă de zâmbetul meu ține de moderație. Orice lucru făcut în exces dăunează, fie că vorbim despre periaj, apă de gură sau albire. Moderația și modestia sunt precum două mâini invizibile pe care Geanina Miu le folosește pentru a-și lasă amprenta într-o lume în care e tot mai greu să deosebim costul de valoare, profesionalismul și puterea de a epata. “Uneori nu știm ce contează mai mult la corpul nostru, dacă e interiorul sau exteriorul, ce simțim noi sau ce văd alții. Am întâlnit și pacienți care nu aveau măsele, dar veniseră să le fac frumoși dinții din față. Nu știu dacă este un efect al noului tip de educație pe care îl fac mijloacele media, însă avem nevoie de mai multă simplitate, modestie, răbdare. Nu înseamnă ca ești sărac sau prost, ci atent la lucrurile care contează”.

gm7

  Alergi până te întorci

 Cei mai buni prieteni pe care îi are, precum și oamenii de la care a învățat meserie sunt bărbați. Nu e de mirare că ceea ce ce o face specială pe Geanina Miu este melanjul dintre rațional și emoțional, forță și fragilitate, putere și blândețe, sânge rece și candoare. Poartă un mare respect ideii de performanță și își motivează studenții care îi calcă pragul cabinetului să nu facă niciodată pauze de la a învăța. “Meseria noastră nu se termină după opt ore de cabinet, de cele mai multe ori te duci acasă și începi să citești ore în șir, să te consulți cu alți colegi pentru a rezolva anumite cazuri. De aceea se spune că un medic se căsătorește cu medicina. Încerc să le explic și studenților mei, nu experiența înseamnă totul, nu poți lucra dacă nu știi carte, dacă nu reușești să faci anumite conexiuni între elemente care aparent n-au nimic în comun”.

 Nu ezită să spună că cel mai frumos cadou pe care i l-a oferit viața este liniștea de care se bucură în prezent pentru că ia formă unui filtru propriu de percepție a lumii. Îmbracă fiecare provocare în calm și atenție la detalii, tratând orice caz cu dăruire nu pentru a demonstra cuiva că e un medic bun, ci pentru a se asigura că fiecare pecient e bine. Doar marea lecție pe care a deprins-o de-a lungul timpului este că “până la 35 de ani alergi. După alții, după recunoaștere, după idealuri. De la 35 de ani te întorci. La tine. E firesc, e viața.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *