Elsa Schiaparelli: metamorfozele artei in moda

Cu vreo trei ani in urma, in cadrul unui proiect artistic, trebuia sa analizez ‘Impossible conversations’ in regia lui Baz Luhrmann. A fost un moment revelator pentru mine: Elsa Schiaparelli e mai mult decat o creatoare de moda, mai mult decat ‘artista italianca ce face haine’ (dupa cum o descria peiorativ Coco Chanel). Lady Schiap, cum ii spuneau prietenii, este un geniu. Folosesc prezentul pentru ca toate creatiile ei sunt sarutate de fiorul eternitatii, nesupunandu-se trendurilor, temporalitatii sau regulilor modei. Cred ca tarie ca daca s-ar fi supus, faima ei ar fi depasit-o cu mult pe cea a lui Coco sau a altor creatori, dar lumea in general si lumea modei in special, ar fi fost mai sarace.

el
Piesele Haute Couture de inspiratie suprarealista reprezinta cheia de acces in lumea Elsei, un univers al imaginatiei conturat de stransa ei legatura cu Salvador Dali, Andy Warhol, Jean Cocteau, Man Ray, Alberto Giacometti sau Pablo Picasso. Schiaparelli a fost printre primii creatori care au introdus conceptul de ‘rochie petrecuta’ (wrap dress), subtiind talia la nivel retinian. In 1931 a creat rochia-pantaloni care a fost purtata de Lili de Alvarez la campionatul de la Wimbledon, socand lumea tenisului. Desigur, lista inovatiilor nu se opreste aici, dar ma voi rezuma la a spune ‘pliuri’. Ei bine, Elsa Schiaparelli a folosit pliurile cu vreo 50 de ani inaintea lui Issey Miyake.

elsaaaa

elsaaa

6-Gloves-Elsa-Schiaparelli-Summer-1939-Philadelphia-Museum-of-Art-Or-Not-Magazineels2

Atentia acordata detaliilor (fermoarele la vedere, nasturii de inspiratie artistica) si dragostea pentru accesorii sunt respectate si astazi de Bertrand Guyon ce duce mai departe identitatea brandului prin creatii Haute Couture si Pret-a-Couture. In fond, numele ei este sinonimul libertatii de a visa, de a te exprima si al curajului de a iesi de multime. Despre autenticitate si stralucirea vietii vorbeste si in autobiografia ‘Shocking Life’, o carte pe care am devorat-o cu aceeasi incantare pe care o simt cand privesc creatiile sub semnatura Elsei Schiaparelli.

shocking

els6

 

els 7

els5

els4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *