Despre artă şi afaceri în 2013

Trăim cu frâna de mână trasă” ne spune Dan Caliţa, general manager ASD Invest & Consulting , firmă specializată în management şi consultanţă în afaceri, sisteme de securitate şi, care importă totodată, medii de stocare de până la 16 Terra. Contrar optimismului unora dintre noi, Dan Caliţa susţine că 2013 nu aduce nicio schimbare benefică, criza se resimte acut, iar bugetele nu se găsesc nici în mediul privat şi, cu atât mai puţin la stat.

Supravieţuire înseamnă corectitudine

Dacă în 2010 aveam o cifră de afaceri de 1.100.000 RON,  în 2011 a crescut, iar în 2012 ne-am confruntat cu o cădere de 90% a acestei cifre”.  În mod normal, o astfel cădere este sinonimul falimentului, însă în cei 14 ani de când de când a intrat în lumea business-ului, managerul ASD Invest a învăţat să supravieţuiască.

Ce asigură longevitatea unei afaceri şi, dincolo de viziunea macroscopică, ce asigură longevitatea unui business-man în acest mediu? Care este secretul supravieţurii de care vorbeam? Dan Caliţa nu se fereşte să spună că fără corectitudine, nu poţi face nimic. Corectitudine faţă de tine, faţă de clienţi, angajaţi şi faţă de oamenii din viaţa şi afacerea ta: „Corectitudinea, totuşi, nu are nicio legătură cu sinceritatea. Poţi fi corect, îţi poţi respecta promisiunile şi îndatoririle, chiar dacă uneori omiţi să spui cum ai reuşit să le respecţi.”

dan2

Afaceri şi artă

Spre deosebire de români, străinii sunt mult mai deschişi când vine vorba de investiţii. Ei ştiu că banii în bancă se devalorizează, se pierd la propriu când intră în ecuaţie un crash economic şi, cea mai bună alternativă este arta. Investiţia în obiecte a căror valoare sporeşte odată cu timpul, de la tablouri la bijuterii de colecţie.

Acesta este şi motivul pentru care Dan Caliţa a creat proiectul ASD Arts ce cuprinde galeria Kunstbarkeiten din Graz, un loc de întâlnire a unor lucrări estimate la câteva zeci de mii de euro pe piaţa internaţională, a unor artişti atent selecţionaţi şi a unor oameni ce pot fi numiţi adevăraţi colecţionari de artă.

Uneori vedem acelaşi tablou în vitrină vreme de câteva zile, săptămâni sau chiar luni. E normal, nu cumperi un tablou ca pe ouă. Iubitorul de artă intră, se aşează, stă şi se uită. Cu siguranţă va cumpăra. Nu azi, nu mâine, dar va cumpăra.”
Printre ultimele succese înregistrate se numără şi câştigarea medaliei de aur pentru proiectul prin care anul acesta reuşeşte să asigure participarea tinerilor designeri români la Graz Design Month. Întrebat cât de mult contează susţinerea statului, răspunde scurt: “Statul român nu îmi dă nimic, nu mă primeşte nici la o întâlnire.” Acesta este un exemplu ce confirmă o celebră maximă: mai bine te-nţelegi cu străinii decât cu ai tăi.

ramon grosos

Cea mai bună maşină din lume?

Este cea pe care ţi-o permiţi, consideră Dan Caliţa. E drept că fiecare om este iubitor de lux, dar luxul are treptele lui, iar în România, ne lovim adesea de un zid al snobismului în care primează imaginea şi abia apoi competenţele. “În România întâlneşti limuzine la tot pasul. Middle-managerul preferă limuzina, deşi mulţi nu şi-o permit. Sunt top-manageri care coboară la serviciu sau întâlniri dintr-un Logan, deşi au în garaj maşini mai scumpe decât casele multora dintre noi.
România ideală este pentru managerul ASD Invest & Consulting un loc în care înţelegem rolul educaţiei şi necesitatea investirii în ea. Călătoreşte foarte mult, dar mereu se întoarce cu dorinţa de a schimba ceva, de a merge mai departe pentru cei care au nevoie de ajutorul său şi de a răspunde provocărilor din afaceri.

dan3

5 Comments

  1. Am reusit sa trec cu vederea sublima promovare a obiceiurilor profesionale ale domnului D. Calița. Ba chiar mai mult, am fost curios sa vad si ce implica evenimentul intitulat Graz Design Month.
    Ceea ce n-am inteles de fapt este cum ajuta faptul ca el isi asigura viitorul, poate, prin punerea la pastrare a unor opere de arta. Cu ce ajuta acest lucru populatia de rand din tara asta, tare care chiar el a avut placerea sa evidentieze ca este inapta sa-l “ajute” in vreun fel. Cum poti sa astepti ceva in schimb cand nu oferi nimic, sau cand ceea ce oferi este pentru castig personal?

    • Bună Bogdan,

      Interesantă abordarea ta şi ar putea fi, într-adevăr, o întrebare bună pentru cine s-ar gândi exlusiv la interesul personal. Elegantine aduce în prim-plan poveştile oamenilor care construiesc România de mâine. Domnul Dan Caliţa este implicat de ani de zile în proiecte umanitare de mare amploare şi, în discreţia lui, niciodată nu a abuzat de acest lucru pentru promovare. Momentan este preşedintele onorific al Asociaţiei Umanitare Zâna Măseluţă, asigură prin propriile-i resurse tratamentul şi îngrijirea acestor copii, susţine artiştii români la nivel internaţional, oferindu-le posibilitatea de a expune şi participa la târguri de artă internaţionale. Pentru toate aceste lucruri, din care singurul benficiu este cel spiritual, putem spune că ajută populaţia de rând prin promovarea României peste hotare şi însănătoşirea copiilor ei.

      • Bună Eglantina,

        Îți mulțumesc pentru timpul tău și pentru bunăvoința de a-mi oferi niște clarificări. Comentariul tău ar trebui, poate, adăugat ca un addendum la articolul inițial, întrucât îmi pare că aceste detalii oferite de tine schimbă puțin aura sa.

  2. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I truly thought you’d have something useful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could fix if you were not too busy looking for attention.

  3. Ai un proiect exceptional sunt pasionat de industtria luxului incluzand obiecte cu valoare istorica masini clasice am vrut doar sa va salut eu student actualmente nu stiu ce o sa fac dar cu siguranta voi face ce imi place stiintele politice te invata ceva despre viata si oameni oportunitati de angajare mai slab succes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *