De la simbol la piatra pretioasa

Perla, cândva simbol al forţei generatoare sau al unei realităţi transcendentale, n-a păstrat în Occident decât valoarea de piatră preţioasă. Cu toate acestea, giuvaierul ieşit din mare, oasele zeilor care se mişcă sub ape, emblema dragostei şi a căsătoriei, perla “apără de magie şi mal occhio” dupa cum dezvaluie Mircea Eliade in Imagini şi simboluri.

V-am pregătit, în consecinţă, topul celor mai frumoase şi faimoase perle:

  1. Elizabeth Taylor- La Peregrina $11.8 million (vândută de Christie s în 2011)

 peregrina0

Hoinara, pribeaga, pelerina, călătoarea. Poate că cel din urmă i se potriveşte cel mai bine, având în vedere cât de mult a călătorit această perlă cu o vechime de peste cinci secole. Colierul vândut de Christie’s în 2011 cu 11.8 milioane dolari este o piesă care îţi răpeşte gândurile de la prima privire. Şi nu e vorba de valoarea pietrelor utilizate în realizarea acestuia, cât despre armonia şi ordinea elegantă în care sunt aşezate rubinele, diamantele şi perlele. Ca o prelungire fascinantă, cu un aer aristocrat, dar independentă (sub forma unui pandantiv de sine stătător) este Peregrina, perla în formă de pară.

peregrina

Având în vedere raritatea perlelor naturale şi dorinţa acută a iubitorilor acestor pietre de a poseda cele mai fine obiecte, nu este de mirare preţul fabulos pentru care colierul a fost vândut în 2011. Fireşte, nu putem eluda plus-valoarea adusă de numele Elizabeth Taylor, cea care a intrat în posesia lui în anul 1969, cu ocazia celei de-a 37-a aniversări a zilei sale de naştere. Pe atunci, costa doar 37 de mii de dolari şi a fost cadoul lui Richard Burton pentru frumoasa divă. După ce Cartier a regândit design-ul colierului la solicitarea lui „Liz”, uimitoarea piesă a rămas întipărită pe retina doamnelor din toată lumea.

2. Un alt colier superb, de o eleganţă desăvârşită, cu cinci rânduri de perle legate de un cordon albastru de mătase a fost vândut de aceeaşi casă pentru suma de 1, 7 milioane dolari în 2012. De la 4,10 până la 11, 35 mm, măsura perlelor ce îl alcătuiesc este un element cu un impact vizual puternic, rezultatul final amintind de anii 20 şi graţia femeilor acelor timpuri. O investiţie a cărei valoare este garantată de trecerea anilor.

pearls2

3. Frumuseţea înglobată în perle. Aşa ar putea fi descris colierul într-un singur şir al Ducesei de Windsor vândut de Sotheby’ s în 2007 pentru 4.82 miloane dolari.

Colierul i-a aparţinut Reginei Maria, soţia lui George al V-lea, care i l-a dăruit fiului său, ducele de Windsor. În 1987, fascinat de frumuseţea clasică şi rafinamentul emanat de această bjuterie de colecţie, Calvin Klein l-a cumpărat de la ducesă pentru soţia sa de atunci, Kelly.

28 de perle alcătuiesc colierul, cu un sistem de prindere fascinant, o bijuterie în sine, compusă din două diamante tăiate în formă de smarald şi alte două cu o formă modernă. Ca o lacrimă, o perlă barocă cu un pandant cu diamante semnat Cartier, Paris (1950) este detaliul care transformă acest colier într-o piesă unică.

windosr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *