Chef Augustin Paraschiv: despre inefabilul gust al sarii in bucate

“Ca sa ai succes (in orice domeniu) trebuie sa ai un strop de nebunie” considera Augustin Paraschiv, chef Bloom Bistro&Bar si unul dintre cei mai reputati artisti in bucatarie care au reusit nu numai sa creasca business-uri intregi in domeniul HoReCa, cat oameni si echipe de profesionisti. Charme, Sofitel, Vecchio reprezinta mai mult decat o simpla insiruire de cuvinte pentru iubitorii de bun gust la propriu si la figurat. Sunt cateva nume din portofoliul lui Augustin si, totodata, garantia unui stil de a te raporta la mancare greu de recuperat intr-o lume a vitezei.

augustin3

Amintiri in farfurie

“Imi place sa surprind oamenii cu gusturi romanesti. Personal, imi amintesc de mama care ma impresiona cu pasiunea pe care o punea de fiecare data in farfurie. Cred cu tarie ca bucataria romaneasca, daca o reinventezi, va avea mare succes. Noi toti avem o nostalgie a gustului” sustine chef-ul care din toamna acestui an starneste curiozitatea si apetitul expatilor din Bucuresti prin retete vechi romanesti interpretate intr-o nota a la mode in bistro-ul din strada George Enescu nr. 10.

augustin1

Mizeaza pe calitate si nu se raporteaza exclusiv la alimente, cat la imaginea macroscopica ce intampina clientii. In fond, nu este o noutate ca serviciile fac diferenta, iar daca oamenii aleg sa mearga intr-un anumit loc, acest lucru se datoreaza celor care isi lasa zambetele si buna dispozitie prin fiecare colt al incaperilor. Observa cu un usor fior de regret ca romanii nu sunt dispusi sa dea banii pe mancare. Lozinca “ieftin si prost” pare sa le ghideze alegerile, iar lipsa unei culturi gastronomice se reflecta in stilul de a manca, pretentiile neadaptate la context si imitarea unui stil de viata care nu ii reprezinta. Ceea ce il bucura este aprecierea strainilor care calca pragul Bloom Bistro&Bar tocmai pentru a musca din farmecul unei bucatarii ce nu fuge de clasic, ci il imbraca in haine post-moderne.

augstin

Din dragoste pentru creatie

Augustin Paraschiv nu se sfieste sa vorbeasca despre greutatile care i-au presarat evolutia profesionala si alegerile care l-au adus aici. Inca din copilarie si-a dorit sa incante oamenii cu preparatele sale, abia mai tarziu si-a dat seama ca aceasta nu este o meserie. E un stil de viata. “Lumea se uita la show-uri de televiziune si isi face o idee oarecum gresita despre activitatea noastra. Nu e o meserie usoara. Emisiunile se termina dupa doua-trei ore, noi muncim, de fapt, toata ziua si, in functie de caz, toata noaptea”.  Cu un simt gustativ extrem de dezvoltat, chef-ul Bloom Bistro&Bar este intr-o permanenta cautare a sublimului, a armoniei perfecte dintre arome si a inovatiei prin folosirea trecutului ca sursa nesecata de inspiratie. Multi sunt cei care gatesc, putini cei care creeaza. “Eu inca citesc volume de carti din domeniul meu. E foarte usor sa dai search pe Google si sa descoperi in cateva secunde o sumedenie de retete ca raspuns la cautarea ta. In schimb, risti sa pierzi esenta intregului proces, de la idee la informare si transformarea ei in realitate”.

augustin 2

Pe urmele gustului perfect

 Oferind adevarului o nota umoristica, Augustin sustine ca traieste ca sa manance si ca marea lui provocare este sa descopere dozele exacte ce dau gustul perfectiunii. Mancarea nu seteaza doar un context, ci este si un pretext de a cunoaste oamenii. “De multe ori stau de vorba cu o persoana pe care nu o cunosc, iar gesturile sale ma ajuta sa imi formez o idee despre personalitatea si cultura din care provine. De la ordinea in care mananca preparatele, pana la gestul de a bea apa in timpul sau la finalul mesei, tot ritualul vorbeste despre noi”. Crede in talent si in imposibilitatea de a recupera total prin educatie simtul care face diferenta dintre foarte bine si extraordinar. Mai crede in estetica si este ferm convins ca un aranjament special al mancarii din farfurie poate avea efecte nebanuite asupra retinei privitorului. Cu toate astea, nu estetica ar trebui sa primeze in acest domeniu, ci gustul. Un gust ca o cheie de acces la zona amintirilor si a celor mai frumoase momente din viata. “Trebuie sa fii sincer cu tine si cu ceilalti, orice s-ar intampla. Sa fii constient ca oamenii sunt cea mai importanta lectie si resursa pe care o ai la dispozitie. In acest sens, eu ii sunt foarte recunoscator Laviniei Gheorghiu, proprietara Bloom Bistro&Bar pentru increderea de a ma invita in aceasta calatorie, dar si bucatarilor care au avut o influenta marcanta asupra formarii mele: Jean Luc Bagueneau si Antonio Passarelli.  Sarea in bucate? Sinceritatea de a-ti urma visul indiferent de vant!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *