Andreea Popescu: drumul spre confort și autenticitate

Fără temeri inutile și încercarea de a cosmetiza o lume a creativității, Andreea Popescu,  designerul și fondatoarea Zenya Atelier, tratează cu aceeași seriozitate atât curiozitățile nevinovate, cât și stânjenitoarele întrebări despre designul vestimentar. Crede în autenticitate și în puterea exemplului, iar sentimentul pe care îl trezește în doamnele care îi calcă pragul în showroom-ul din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 27 este că sunt frumoase. Pentru că femeia Zenya este expresia frumuseții ca împăcare între corp și spirit.

showroom1

De la idee la succes

Recunoaște că uneori poate fi prea tipicară, că riscă să se piardă în detalii și are nevoie să privească imaginea de ansamblu făcând câțiva pași în spate. Este, fără doar și poate, omul extremelor: când prea organizată, când foarte haotică. Andreea Popescu a găsit, însă, mijlocul de a transpune cele mai avangardiste idei în piese ce-ți taie respirația. „Încep în haos și termin în ordine. Pentru că eu nu fac tipar, fac drapaj din care scot tiparul. Chiar dacă în primă etapă pornesc de la o idee, iar imaginea creată este una haotică, pe parcurs lucrurile și viziunea mea încep să se structureze, urmând ca detaliile să se alinieze perfect unei ordini  finale”.

zenya couture

Crede cu tărie că pentru a evolua în orice domeniu, nu școala ca atare este pionul fundamental, cât identificarea cursurilor și oportunităților care să îți aducă acel plus de cunoaștere necesar în procesul de diferențiere. Între a fi la început de drum și a fi la început de viață se întinde lungul drum al experienței care își pune amprenta nu numai pe produsul final, dar mai ales, pe modul de raportare la relația talent-vandabilitate. „Fără experiență și identificarea corectă a consumatorului final toate sunt nule. Pâinea o mănânci după produsul pe care îl faci vandabil. În acest sens, mulți designeri își trag singuri preșul de sub picioare. Deși cred că în România suntem extrem de bine reprezentați în ceea ce privește talentul și creativitatea în design, din cauza circumstanțelor, aceștia sunt forțați să se subevalueze și să participe la mici târguri de profil, sezoniere, unde își vând creațiile cu un adaos de 10-15%. Nu este de mirare că aceleași produse, în magazin, unde știm ce costuri sunt, rămân doar admirate. Trebuie să acceptăm că talentul, neînsoțit de spirit întreprinzător și de corectitudine față de colegii din breaslă  nu înseamnă supraviețuire și cu atât mai puțin evoluție” afirmă designerul Zenya Atelier.

Timp și timpuri

Femeie în adevăratul sens al cuvântului, savurând etapele vieții și digerând lecțiile pe care fiecare perioadă i le-a oferit, Andreea Popescu  este de părere că „tuturor ne lipsește timpul, îmi lipsește împăcarea cu acesta. Să îl înțeleg, să îl îmbrățișez și să fac pace cu trecerea lui. În rest, am tot ce îmi doresc”. De când este mamă, privește altfel libertatea și o definește prin asumarea responsabilității de a fi un om bun, corect, sănătos pentru copilul său. Își găsește motivația în ea însăși, nu în elemente exterioare și este cel mai bun exemplu că singurele bariere pe care le avem sunt construite de noi. „Eram însărcinată, lucram și urmam cursuri de design la Londra. Toate în același timp. Mi-am dovedit că pot face foarte multe lucruri simultan și, câtă vreme ai un obiectiv bine definit, cu siguranță îl vei duce la bun sfârșit. La vremea respectivă nu îmi dădeam seama, dar astăzi știu: dacă vrei, poți”.

happy family

Printre experiențele care au construit-o pe Andreea de astăzi se numără și exigența profesorilor pe care i-a avut la Londra, locul unde a învățat că adaptarea este esențială și că nu este suficient să te duci la cursuri cu o foaie și un pix. Practica este fundamentală, iar dacă nu ești realmente bun într-un domeniu, filtrele prin care trebuie să treci te obligă tacit să te reorientezi către ceva care ți se potrivește într-adevăr. Altfel spus, piața românească are foarte mult de învățat de la rutina unui sistem al calității: ești bun sau nu ești.

Confortul de a fi autentic

„Mi-am dorit la un moment dat să fiu plăcută de toată lumea, dar mi-am dat seama că am atâta lucruri de făcut, încât fabricarea unui personaj care să fie pe placul tuturor era istovitor. Pentru fiecare există un client, pentru fiecare există o sumă de prieteni și de oameni care să te placă” mărturisește Andreea Popescu. Crede în lux ca expresie a confortului și caută, mai presus de orice, luxul de a fi autentic. Iar asta înseamnă relaxare. Atât vizual, cât și atitudinal. „Observ o tendință spre personalizare pe care o avem de mult timp, dar care se dezvoltă treptat.  Toată lumea încearcă să se ducă spre confort, haine mai simple, un stil mai relaxat. Nu vorbim de minimalism, vorbim de relaxare și confort. Poți purta o hârtie pe post de rochie și să arăți minunat sau poți purta o ținută foarte prețioasă și să nu exprimi emoție, atracție. Asta pentru că tot ceea ce emanăm vine din interiorul nostru, nu din ce arătăm la exterior. Iar creațiile Zenya Atelier sunt o reflexie a nevoii de frumos sub toate aspectele sale”.

  IMG_2649 copie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *