Acidul lipoic –reglator al ceasului biologic

Acidul lipoic (sau alfa-lipoic) este sintetizat în cantități mici în organismele vegetale și animale, acesta fiind prezent sub forma a doi izomeri (R și S). Studii recente au demonstrat că pe lângă rolul său antioxidant, acesta ar fi un important reglator al ritmului circadian la mamifere.

circadian_rhythm_crop_w4c

Ritmul circadian reprezintă totalitatea mecanismelor de oscilație a unor funcții biologice în 24 de ore/ perioade mai largi de timp (de exemplu ciclul somn-veghe, migrarea la animale, hibernarea la urși etc.). La om, ritmul circadian (ceasul biologic) este controlat mai ales de melatonină, cortizol și serotonină, dar și de alți hormoni (ex: testosteron), cu rol determinant în formarea/ reglarea unor oscilații de activitate și de afectivitate.

 Centrul neuronal de control al ritmurilor circadiene este reprezentat de nucleul suprachiasmatic (o formațiune nervoasă de la nivelul creierului), care este coordonatorul  acestor modificări.

circadian-rhythms1

Modificări ale ritmului circadian pot apărea mai ales în deplasări (starurile internaționale care realizează turnee de mare amploare), prin modificarea parametrilor temporali (ora de somn, ora de trezire). Necesitatea de adaptare la noi fusuri orare, altitudini, accelerații gravitaționale (prin variații mici) pot produce dezechilibre ale ceasului biologic, cu importante repercusiuni asupra vieții psihice, dar și asupra organismului material (afecțiuni gastrointestinale, tulburări de poziție, de dinamică a sângelui etc.)

Acidul lipoic are capacitatea de a regla ritmul circadian prin influența sa asupra dinamicii hormonale, performanței musculare, metabolismului glucozei și procesului de îmbătrânire.

Cercetătorii au hrănit șoarecii albi de laborator cu hrană îmbogățită în acid lipoic și au observat o îmbunătățire a ritmului circadian al funcției hepatice. Cu toate acestea, cercetările continuă, în vederea descoperirii mecanismului exact de acțiune al acestui compus.

lab mouse

SCURTU LUCIAN, UMF ”CAROL DAVILA” BUCUREȘTI

One Comment

  1. Foarte interesant articolul

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *