Art Deco sau arhitectura grandorii
Din 1925 până în 1940 un nou fior estetic avea să cucerească americanii în detrimentul eclectismului și al trezirii spirituale impuse de stilurile de până atunci. Denumit Art Deco, stilul va căpăta un nume abia după expoziția de Arte Decorative organizată la Paris în 1925 și cucerește prin simbioza dintre geometrie și poezie a formei. Deși de o forță creativă impresionantă, mișcarea nu va rezista o perioadă foarte mare de timp, suficient însă cât să zguduie arta, moda, arhitectura și mobilierul. Din cauza costurilor foarte mari impuse de acest stil, mulți arhitecți se vor rezuma exclusiv la decorarea celor mai vizibile părți dintr-o clădire.
Art Moderne era un alt nume sub care era cunoscut, la vremea respectivă, stilul impus de maiestuoasele interioare care au fascinat privitorul în celebrul film Great Gatsby. Termenul venea să definească cele mai avansate idei în design din anii 30 până la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial. Există, totuși, o diferență între cele două: Art Moderne punea accentul pe liniile orizontale decât pe cele verticale, unghiuri mai degrabă rotunjite decât ascuțite și dimensiunea redusă a suprafețelor ornamentate.
Mai puțin cunoscut este că abia în anii 60 acest stil va fi redescoperit și căutat cu o aviditate pe care numai o generație marcată de război o are pentru reîntoarcerea la frumos, strălucire și opulența-i caracteristică. În noiembrie 1925, în revista „L’Illustration”, se putea citi : „Ceea ce lipseşte stilului pus în evidenţă de Expoziţia ce tocmai şi-a închis porţile este un nume. Acest nume, dacă ne gândim, pare că reiese din natura internă a lucrurilor; într-adevăr, noul stil se caracterizează prin poliedre cu forme simple, simetrice, schematice, dezgolite… Stilul-poliedru este numele care i s-ar potrivi şi care ar sublinia cel mai bine caracteristicile sale de simetrie, de simplitate liniară şi spaţială, de puritate puţin dezgolită, dar acesta are puţine şanse de a fi adoptat… Va trebui să fie găsită o altă denumire”. Și a fost găsită. Art Deco. Ceea ce trebuie să găsim astăzi este calea de recuperare a emoției generate de acest stil. Grandoarea de a fi.
See more at: http://sainteriors.ro/art-deco-sau-arhitectura-grandorii/
Images by Erte.