9 lucruri care m-au inspirat la TEDxCluj

Cineva mi-a zis odata ca nu conteaza ce spui, ci cum spui. Si n-a contat ce mi-a spus, ci cum mi-a spus, de aceea am si retinut. Acesta e si motivul pentru care de multe ori nu pot renunta la spiritul critic atunci cand merg la conferinte, traininguri, workshopuri. Nu contest faptul ca intalnesc oameni valorosi, care au realizat lucruri marete, dar daca mi se pare ca eu sunt un speaker mai bun ca ei, nu reusesc sa devorez in totalitate ideile expuse.

La TEDxCluj mi-au placut enorm 4 speakeri (Florin Talpes, Varujan Pambuccian, Giorgio Fabri si Paul Bourne) care si-au imbracat experientele in povesti despre schimbare, inovatie, frumusete, noroc. Cu aciditate, cu luciditate, autenticitate si umor.

Pe scurt, ce am invatat si m-a inspirat din discursurile lor:

1. Romanii prefera sa fie in dezcord cu sinele decat sa fie in dezacord cu lumea.

Nu e de mirare ca o mare parte din oameni in general si tineri in special isi abandoneaza ideile de teama unor discutii in contradictoriu cu superiorii, colegii, prietenii in anumite cazuri. Ce nu facem pentru apartenenta? Renuntam chiar si la noi.

Mi-a amintit de un studiu publicat la un moment dat de Harvard Business Review. Intre adevar si validare, oamenii prefera validarea. Altfel spus, prefera sa se inconjoare de cei care ii sustin, nu de cei care ii ajuta sa evolueze.

talpes

2. Companiile au nevoie de talente, dar nu e suficient sa le recruteze.

Trebuie sa le si integreze intr-o cultura organizationala orientata spre inovatie. Supervisorii care se transforma in mentori poate parea ceva usor idealist, dar e o conditie sine qua non in contextul in care inovatia ca rezultat este imposibila fara inovatie ca proces. De la fond la forma.O idee uzata si abuzata, nu? Dar rareori implementata.

3. Nu refuza o idee ‘proasta’.

E proasta pentru cel sau cei care o judeca, care sunt la randul lor persoane cu anumite experiente deprinse in anumite contexte din anumite perioade. O idee este proasta prin prisma lui ‘ieri’, nu prin filtrul lui ‘maine’. Lectiile trecutului sunt importante, dar e si mai important sa deschizi calea viitorului in loc sa prelungesti agonia lui ‘ce-a fost’.

Intr-o discutie post eveniment, Paul Bourne imi spunea ca prima data cand a venit in Romania a fost in cadrul unui proiect cu ASE-ul. Atunci a remarcat ca profesorii barbati sunt orientati spre trecut, judeca mai mult, dau verdicte (desi cumva, pregatirea lor nu se ridica la nivelul pregatirii profesorilor britanici care se feresc de acest gen de comportament), in timp ce femeile profesor sunt la polul opus, orientate spre viitor, dornice sa evolueze si sa construiasca alaturi de studenti.

4. Lumea e fluida.

Astazi esti pe cai mari, maine nu mai existi. Vezi cu ce s-a ales Finlanda dupa disparitia Nokia. Cu introducerea venitului minim garantat si o lectie importanta pentru toata lumea: poti sa te relaxezi, dar niciodata sa incetezi sa evoluezi. De mii de ani se straduiesc filosofii, psihologii, psihanalistii, artistii sa inteleaga omul, reusind doar sa isi faca o idee despre el. Cum ai putea sa definesti consumer’s behavior fara modestie, fara sa accepti ca din toate lucrurile imprevizibile, acesta e pe primul loc?

 5. Sistemul nostru educational e de tip corporatist: elevii analizati si notati de catre un supervisor pe baza unor KPI.

De aici egoismul de tip individualist, dorinta de afirmare si cultivarea unui exercitiu fals al muncii in echipa care ajunge sa insoteasca elevii pe parcursul vietii. Descoperirea si dezvoltarea abilitatilor personale, integrarea lor intr-un tot complex, in care fiecare individ are un rol précis si foarte important inlocuiesc cuvantul ‘validare’ cu ‘dezvoltare’.

ted1

6. Scoate capul din nisip!

In timp ce ne straduim sa evoluam pe orizontala, ne ratam devenirea pe verticala. Traim pentru a avea si uitam a fi.  Preferam sa cumparam haine, case, masini si suntem surprinsi sa aflam ca lumea a evoluat, ca inteligenta artificiala e un instrument deja exploatat de anumite organizatii, ca ‘Trends Inteligence’ nu e numele unui catalog de fashion, ci un workshop revolutionar etc.. Mergi la cursuri, cauta sa te dezvolti, cauta sa intelegi si sa anticipezi. Cunoaste oameni, descopera culturi, invata!

7. Frumusetea va salva lumea.

Da, a spus-o Dostoievski, dar Giorgio Fabri a cantat-o. Vorbeam mai devreme despre talente si despre setea companiilor de a recruta tineri cu abilitati deosebite. Astazi nu mai e de ajuns sa ai know-how in business, trebuie suplimentat cu o doza de talent. Inovatia prinde contur la intersectia unor domenii aparent diferite. Tehnici din muzica sau pictura de exemplu  aplicate in business schimba complet paradigma.

8. In timp ce ascultam toate ideile astea, ma gandeam cat de norocoasa sunt ca ma aflu la TED! Apoi am incercat sa imi amintesc cum am ajuns eu acolo. Cu doua saptamani in urma aveam o zi atat de proasta incat m-am dus sa vorbesc cu Andreea, colega mea, care m-a intrebat daca vreau sa merg la Cluj. Cum de am cunoscut-o pe Andreea? Cu cateva luni in urma, Andreea se alaturase echipei IQOS pe partea de PR. Cum de am ajuns eu in echipa asta? Si tot asa… ca sa ma inspir din discursul lui Paul Bourne care ne-a explicat in 20 de minute cat de norocos este el ca se afla pe acea scena.

Sa rezumam: norocul ni-l facem noi. Norocul inseamna, de fapt, oamenii pe care ii intalnim si cu care interactionam. Iesi in lume, cunoaste oameni, fii norocos!

9. Tot din discursul lui Bourne, care il cita pe Picasso: ‘If I don’t have red, I use blue!’

 egl res

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *